Heerlijkheidswapen

Wapen heerlijkheid Baarsdorp

Wapen

Het wapen van de heerlijkheid Baarsdorp

Omdat de ambachtsheerlijkheden Sinoutskerke en Baarsdorp sinds de zestiende eeuw formeel zijn samengevoegd, is er sprake van een zogenaamde "dubbelheerlijkheid" Er werd daarom gesproken en geschreven over de ambachtsheerlijkheid Sinoutskerke en Baarsdorp. Zo wordt reeds op de oudste steenrol van Bewesten Schelde van circa 1510 'Synoutskercke ende Baersdorp' als één heerlijkheid vermeld.

Toch is er van oudsher voor ieder van beide plaatsen een afzonderlijk gerecht en bestuur geweest. Baarsdorp en Sinoutskerke hadden derhalve hun eigen schouten en schepenen en waren afzonderlijke juridische entiteiten. Van de heerlijkheid Sinoutskerke is in geen enkele oude beschrijving een wapen gevonden, en aan te nemen is dat zij nooit een wapen heeft gehad.

Het wapen van de heerlijkheid Baarsdorp wordt beschreven als “in sabel een dwarsbalk van zilver, over alles heen een schuinkruis van keel“.

Oorspronkelijk was dit het wapen van het geslacht van Baersdorp, een zijtak van het geslacht van Borssele. Het wapen van het geslacht van Borssele is ook terug te zien in het wapen van Baersdorp. Nadat het geslacht van Baersdorp was uitgestorven bleef het wapen in gebruik als wapen van de heerlijkheid Baarsdorp. Een heerlijkheidswapen is iets anders dan een familiewapen. In het verleden kwam het wel eens voor dat een familiewapen later een heerlijkheidswapen werd, zoals in het geval van het wapen van Baarsdorp. In Nederland is het usance dat bezitters van heerlijkheden het wapen daarvan als hartschild of als vrijkwartier bij hun familiewapen voegen. Bij verlies of verkoop van zo'n heerlijkheid verdwijnt een dergelijk schildje of vrijkwartier weer.

Hoge Raad van Adel

Op 31 juli 1817 is het wapen bevestigd door de Hoge Raad van Adel voor de in 1816 opgeheven gemeente Sinoutskerke en Baarsdorp. Tot 2014 was het mogelijk ook een heerlijkheidswapen bij Koninklijk Besluit te laten bevestigen. Nadat een heraldicus bezwaar had gemaakt tegen de verlening van wapens van kerkelijke instellingen, heeft toenmalig minister Plasterk besloten dat wapenbevestiging en -verlening voor privaatrechtelijke instellingen voortaan achterwege dient te blijven. Aangezien heerlijkheden door de overheid tegenwoordig als privaatrechtelijke instellingen worden gezien, kwam hiermee ook een eind aan de wapenbevestigingen van heerlijkheidswapens.

In 2018 hebben leden van de familie Van Huykelom van de Pas zonder succes een verzoekschrift ingediend bij de Hoge Raad van Adel, om wapenbevestiging voor heerlijkheden weer mogelijk te maken. Klik hier om de argumentatie bij het verzoek te lezen en hier voor de afwijzing van het verzoek.

U doneert aan : Heerlijkheid Sinoutskerke en Baarsdorp

Hoe veel wilt u doneren?
€10 €20 €30
Wilt u vaste donateur worden? Ik wil doneren
Hoe vaak wilt u de donatie laten plaats vinden? (inclusief deze donatie) *
Naam *
Achternaam *
E-mail *
Telefoonnummer
Adres
Eventuele opmerkingen
paypalstripe
Laden...