Recht van kerkgestoelte

Recht op kerkgestoelte

Recht van kerkgestoelte

In Sinoutskerke en Baarsdorp

Onder het recht van kerkgestoelte wordt verstaan het op de eigendom van de kerk drukkende zakelijke recht tot het hebben van een gestoelte (herenbank) in de kerk, en/of het zakelijk recht op het gebruik van een specifieke vaste zitplaats in een de kerk. In het laatste geval gaat het dan om een herenbank of herengestoelte.

Vele rechten van kerkgestoelte zijn ontstaan in de 17e en 18e eeuw, bijvoorbeeld bij herinrichting van een kerk, en de (ambachts)heer (die rechthebbende was op het collatierecht, maar soms ook eigenaar van het kerkgebouw zelf was) een herenbank in de kerk liet plaatsen. Door de plaatsing van de bank verkreeg de heer een zakelijk recht om een gestoelte in de kerk te hebben. Ook komt dit recht voor als ambachtsgevolg (heerlijk recht). Het recht is in beginsel eeuwigdurend, dat wil zeggen zolang als de bank en de kerk bestaan.

Tot de afbraak van de kerk van Baarsdorp in 1882 en tot de afbraak van kerk van Sinoutskerke in 1906 werd het recht van kerkgestoelte uitgeoefend. Met de afbraak van de kerken werd de uitoefening van dit recht een onmogelijkheid, althans binnen het heerlijkheidsgebied. Niettemin blijft de eigenaresse van dit recht gerechtigd om een gestoelte te plaatsen in een kerk, mocht deze in de toekomst binnen de grenzen van de heerlijkheden Sinoutskerke en Baarsdorp worden gebouwd. Daarnaast is het recht van kerkgestoelte verbonden aan een herenbank van de vroegere ambachtsheren van Sinoutskerke en Baarsdorp, die zich bevindt in een kerk buiten het heerlijkheidsgebied.

U doneert aan : Heerlijkheid Sinoutskerke en Baarsdorp

Hoe veel wilt u doneren?
€10 €20 €30
Wilt u vaste donateur worden? Ik wil doneren
Hoe vaak wilt u de donatie laten plaats vinden? (inclusief deze donatie) *
Naam *
Achternaam *
E-mail *
Telefoonnummer
Adres
Eventuele opmerkingen
paypalstripe
Laden...